image

Sağlıklı yaşama buzdolabı temizliği ile başlayın. Sağlığınıza zarar veren, lif oranı düşük, yağ oranı yüksek, tuz miktarı fazla, işlenmiş atıştırmalıklardan kurtulup, buzdolabınıza format atın, kısaca yenileyin ve sağlığınıza yatırım yapın, fazla kilolarınızdan kurtulun, enerjinizi arttırın. Buzdolabınızın düşmanınız olmasına izin vermeden, raf düzeninde ve market alışverişinde yapacağınız birkaç küçük değişiklik, farketmeden kısa süre de kilo vermenizi sağlayacaktır.


Sağlıklı buzdolabı için sağlıklı alışveriş
Buzdolabınızı, dolayısıyla da midenizin içeriğini aldığınız besinler oluşturur. Dolayısıyla, kendinizi tutamıyor ve kötü kaçamaklar yapmak istemiyorsanız, alışverişlerinizi de ona göre yapmalısınız. Evin diğer fertleri abur cubur tüketiminde ısrarcı ise, biraz gamsız olmakta fayda var. Bu alışkanlıkları, buzdolabınızdan uzak tutarak onların da sağlığına çok büyük bir katkıda bulunduğunuzu unutmayın. Ayrıca sağlıklı atıştırmalıklardan kendileri de zevk almaya başlayınca, kendilerinde yarattıkları bu sağlık değişimini hissedecek ve zamanla bu istekleri azalacaktır. Abur cubur alışverişi yapmayacak olmanın sadece sağlığınıza değil bütçenize de katkısı bol olacaktır.


İşe buzdolabınızı düzenlemekle başlayın;
Buzdolabınızı düzenlemek, sandığınızdan daha önemli. Sağlıklı yiyeceklerin göz önünde olması birinci adım. İçi karışık bir buzdolabı, kafanızı da karıştırır, sağlıklı yiyeceklere ulaşmakta zorlanırsanız. Cornell Üniversitesi’nin bir araştırmasına göre, buzdolabını açınca ilk göze çarpan rafları genellikle sebze-meyve gibi gıdalarla doldurmanın, 2.7 kat sağlıklı beslenmeyi arttırdığı tespit edilmiştir. Abur cuburlarınızı kapalı kutuların içinde muhafaza etmek, en görünmeyecek şekilde kapalı raflara kaldırmak, kaçamak yapma olasılığınızı azaltacaktır. Çok ihtiyaç olmayan abur cuburları da muhafaza etmenize gerek yok., atın gitsin. Olası krizleriniz de buzdolabınızın sizin destekçiniz olmaması, inanın o krizlerin atlatılması için sizi farklı alternatifler tüketmeye yönlendirecektir, ki buda kuvvetle muhtemel sağlıklı alternatifler olacaktır.  


Alternatife başvurun;
Tatlı ihtiyacınız kolayca karşılayabileceğiniz, aynı zamanda besin değeri yüksek, alternatiflere başvurabilirsiniz. Örneğin; sıcakta canınız dondurma mı çekiyor, onun yerine kolayca yapıp dondurabileceğiniz donmuş yoğurtlar tercihiniz olabilir. Yada tuzlu ihtiyacınız karşılamak için, ince bir dilim tam buğday ekmeği üzerine hazırladığınız bruschettalar, karbonhidrat ihtiyacınızı fazlasıyla karşılayacaktır. Canınız cips istediğinde sağlıklı tacolar, çikolata istediğinde light pudingler, patates kızartması istediğinde sağlıklı fırınlanmış patatesler  imdadınıza yetişecektir. 


Dolabınızın büyük bir kısmını sebzelere ayırın, sebzeler sizin can simidiniz;
Sebzelerin kalorisi oldukça düşük ama lif açısından da oldukça yüksektir. Hazırlamış olduğunuz tabağınızın büyük bir bölümünü sebzelere ayırarak, uzun süre doygunluk hissi sağlamış olursunuz. Aynı zamanda acıktığınızda ara öğün olarak sebzeleri kolayca kullanabilir, yoğurtla yada meyvelerle karıştırarak tüketebilirsiniz.


Sebze ve meyvelerinde nasıl tükettiğiniz vitamin ve minarel değerlerini kaybetmemelerini açısından son derece önemli,

  • Sebze ve meyvelerinizi tüketirken taze olmasına özen gösterin.
  • Besinleri kabuklarıyla birlikte tüketmek, mümkün olduğunca soymamak vitamin ve minarellerinden tam olarak yararlanmanızı sağlayacaktır. 
  • Aynı zamanda salatanızı yaparken mümkün olduğunca bıçak kullanmadan yapmaya çalışmanız son derece önemli. Yeşillikleri metal bıçak veya çelik bıçak ile kestiğinizde kenarların okside olma hızı artar. Dolayısıyla elinizle küçük parçalar halinde koparmanız en ideali.
  • Sebze ve meyvelerinizin vitamin ve minarel değerini kaybetmemesi için, yıkama sürecinde de dikkatli olmak gerekiyor. En sağlıklısı, bütün halinde yıkayıp, sonrasında parçalara kesmek ve bekletmeden pişirmek. 

MUZLU BALLI DONMUŞ YOĞURT  - 138 kcal

Malzemeler:
4-6 Kişilik
4 olgun muz
1 çorba kaşığı limon suyu
2 çorba kaşığı süzme bal
1 su bardağı süzme yoğurt
Yarım tatlı kaşığı toz tarçın

Yapılışı:
Muzları limon suyu, bal, yoğurt ve tarçınla birlikte mutfak robotu veya blendera koyun. Pürüzsüz ve kremamsı bir kıvam alana kadar çekin. Bir kaba alıp sertleşmeye başlayana kadar derin dondurucuda doldurun. Tekrar mutfak robotuna alın ve pürüzsüz bir kıvam alana kadar yeniden çekin.


Derin dondurucuya koyup tamamen sertleşene kadar bekletin. Oda sıcaklığında 15 dk yumuşamaya bırakın. Gevrek bisküviler, kıyılmış badem ve muz dilimleriyle servis edin.

 

BAHARATLI PATATES – 205 kcal

 

Malzemeler;
4 Kişilik
4 iri patates, büyük parçalar halinde doğranmış
1 çay bardağı su
2-3 yk zeytinyağı
1 diş sarımsak, ince doğranmış
2 tatlı kaşığı hardal tohumu
1 tatlı kaşığı zerdeçal
1 tatlı kaşığı kimyon
Limon suyu
Tuz ve karabiber

Yapılışı:
İri iri kesilmiş patatesi, malzemelerle harmanlayıp öncesinde 250 derece de ısıtılan fırına verilecek. 45 dk pişirme süresi yeterli.

 

 

  • avatar

    İçeriği ne olursa olsun, her ameliyatın bir riski vardır. Bu risk ameliyat esnasında da çıkabilir, ...

  • avatar

    Sağlıklı yaşama buzdolabı temizliği ile başlayın. Sağlığınıza zarar veren, lif oranı düşük, yağ oranı yüksek, ...

  • avatar

    Diyete başlayan her kişinin öncelikli olarak kalori kesintisi yaptığı, aynı zamanda sağlıklı beslendiğini düşünen çoğu ...

Diyetisyen Diyor ki


Tek bir kan hücresinin tüm vücudu dolaşması yalnızca 60 saniye sürer.

Yandex.Metrica