Dünyanın en güzel duygusu anne-baba olmaktır. Çocuk sahibi olmak, güzel olduğu kadar da sorumluluk sahibi olmayı gerektiren bir durumdur. Çocuklar, hamilelik dönemi dahil yaşamlarının hemen her döneminde anne-babalarının yaşam tarzlarından (görgü, insan ilişkileri, yaşama bakış açısı, yargılar, değerler ve iyi-kötü alışkanlıkları, vb. konularda) bire bir etkilenirler. Bu nedenle siz anne-babalar çocuklar için örnek model oluşturursunuz.
Çocuklar sizin doğru veya yanlış alışkanlıklarınızı birlikte yaşayıp gözlemlediği için bunları anında kopya eder ve doğru olarak kabullenirler. Bu nedenle özellikle beslenme alışkanlıklarınıza çok dikkat etmek durumundasınız. Sağlıklı beslenmeye karar verdiğimizde bizi en çok zorlayan şey, yerleşmiş alışkanlıkları değiştirip yeni alışkanlıklar kazanmaktır. Oysaki alışkanlıkların yerleşmeye başladığı çocukluk döneminde doğru beslenme alışkanlıkları edinebilsek, kilo problemi ve mevcut sağlık problemlerinin birçoğu olmayabilirdi. Çocuğunuzun zeki, çalışkan ve yetenekli olmasını istiyorsanız öncelikle hamilelikten itibaren yaşamın her döneminde sağlıklı beslenme alışkanlıklarını sürdürmesini sağlamanız gerekmektedir.
Büyüme gelişme dönemindeki beslenmesi çocuğun zeka seviyesini, boyunun uzun veya kısa, şişman veya zayıf olmasını belirler. Bu gerçeği göz önünde tutarak, çocuğun sağlıksız beslenmesini önlemek için, abur-cubur tarzındaki gıdalardan uzak durması sağlanmalı, anlayabileceği şekilde bunun zararları anlatılmalı ve takip edilmelidir.
Hamilelik döneminde alınan gıdaların bebeğin zeka gelişimine olan etkileri konusunda Oregan Sağlık Bilimleri Merkezinde William E. Connor tarafından araştırmada, hamilelik döneminde özellikle sardalya, uskumru ve somon gibi soğuk su balıklarında bol miktarda bulunan ve bir çeşit Omega-3 yağ asidi çeşidi olan DHA'yı (docosahexaenoic asit) yemenin, bebeklerin beyin gelişimini olumlu etkilediği sonucuna ulaşılmıştır. Ayrıca, hamilelik dönemi anemilerinin görülme sıklık ve oranını da azalttığı tespit edilmiştir.
Bebeklik döneminin ilk altı ayında anne sütü ile beslemenin önemi tartışmasız kabul edilmektedir. Çocuğun sonraki büyüme ve gelişme döneminde tüm besinlerden dengeli bir şekilde alabilmesi için, beslenme planı hazırlanması gerekir. Özellikle balık yeme alışkanlığı kazandırılmalı ve haftada en az iki ana öğünde balık bulunmalıdır. Okul kantinlerinden, fast-food türü gıdalardan mümkün olduğunca uzak kalmaları sağlanmalı, doğum günlerini bu tür yerlerde kutlamalarına göz yumulmamalıdır. Burada anne-babalara düşen önemli bir görev de çocuklarına iyi bir örnek model sunabilmeleridir.
Ergenlik dönemine obez bir şekilde başlayan çocuklar arkadaş, okul ve aile içi ilişkilerinde ciddi sorunlar yaşamaktadırlar. Bu durum derslerini de olumsuz etkilemektedir. Vücudunun büyüme ve gelişmesi henüz devam etmekte olan ergen, sağlıklı bir şekilde beslenir ve kaliteli bir yaşam tarzıyla büyürse bu kritik dönemi kolaylıkla ve sağlıklı bir şekilde atlatır. Bu nedenle özellikle kilo problemi varsa mutlaka uzman desteği almalı, nedenler araştırılıp, sorun çözülmelidir.
Dünyada gıda alerjisi ve tepkimeleri o kadar yaygınlaştı ki, her dört Norveç ‘liden biri , ...
‘Kolay kilo alıyor, zor veriyorum’, ‘Her gün gittikçe genişleyen belime ve göbeğime çare bulamıyorum’, ‘Kilo ...
Stresi melisa otuyla, şişkinliği ise ananas suyuyla giderin… Melisa otu ve ananas suyu… Tabiat eczanesinin insanoğluna ...