Obezite, vücutta fazla miktarda yağ birikmesi sonucu ortaya çıkan ve mutlak biçimde tedavi edilmesi gereken ciddi bir sağlık problemidir. Obezite, basit bir anlatımla besinlerle alınan enerji miktarının, metabolizmanın temel fonksiyonları için gerekli olan ve fiziksel aktiviteyle tüketilen enerji miktarını aştığı durumda ortaya çıkar.
Obezite, insan vücudunda kalp ve damar sistemi, solunum sistemi, hormonal sistem, sindirim sistemi gibi sistemleri direkt etkisi altına alan ve birçok önemli rahatsızlığa zemin hazırlayan komplike bir hastalıktır. Kalp hastalıkları, yüksek tansiyon, şeker hastalığı, yüksek kolesterol, solunum rahatsızlıkları, eklem hastalıkları, adet düzensizlikleri, safra kesesi hastalıkları, bazı ölümcül kanser türleri, obezite ile doğrudan ilişkili hastalıklardan bazılarıdır. Sonuç olarak, obezite, insan yaşamını kısaltan ve yaşam kalitesini olumsuz yönde etkileyen bir hastalık olarak tanımlanabilir.
Hastalığın temelinde yatan sebepler arasında hareketsizlik, sağlıksız beslenme alışkanlıkları, genetik yapı, gebelik, yaşlanma, anti depresanlar, hormon hastalıkları, eklem problemleri ve uykusuzluk yer almaktadır. Obezitenin ciddi problemlere neden olmadan kontrol altına alınması ve hayatın tüm kademelerine sıçrayan, yaşam kalitesini sıfırlayan bir döngü oluşturmasının engellenmesi adına oluşumuna neden olan tüm faktörleri önceden tespit edip kontrol altına almak çok önemlidir. Bu noktada vücut yağlanmasının geldiği boyut ve yağlanmanın vücudun temel fonksiyonlarını işleten organlara sirayetinin tespitiyle, çözümün başlangıcını buralarda aramak, obezitenin tedavisinde birinci basamaktır. Gidişatın basamak sayısını ve yönünü ise kişinin içinde bulunduğu durum ve obezitenin boyutu belirler. Genel tedavi prensibinde tüm olumsuz faktörlerle ayrı ayrı mücadele edip, aşama aşama ortadan kalkmalarını sağlamak başarının anahtarıdır.
Obezite tedavisinde öncelikle yeme ile ilgili davranış değişikliği oluşturmak ve dengeli beslenerek kilo vermek önemlidir. Kilo verdikten sonra verilen kiloyu korumak da kilo vermek kadar önemli bir aşamadır. Bu dönemde ve sonrasında egzersiz hayatımızın içinde mutlaka olmalı, hekim kontrolünde kişinin hastalıklarına ve durumuna yönelik akılcı ilaç kullanımı ve besin destekleri işin içine girmeden bazen çözüm çok zor olabilir. Özellikle morbid obez dediğimiz beden kitle indeksi 40’ın üzerinde olan kişilerde cerrahi yöntemler önerilse de son çare olarak düşünülmeli, diğer yöntemler tüketilmeden bu yönteme başvurulmamalıdır. Hangi yöntem kullanılırsa kullanılsın, tüm tedavide hekim, beslenme uzmanı, bireysel antrenörün birlikte çalışması ve süreci planlaması önemlidir.
Dünyada gıda alerjisi ve tepkimeleri o kadar yaygınlaştı ki, her dört Norveç ‘liden biri , ...
‘Kolay kilo alıyor, zor veriyorum’, ‘Her gün gittikçe genişleyen belime ve göbeğime çare bulamıyorum’, ‘Kilo ...
Stresi melisa otuyla, şişkinliği ise ananas suyuyla giderin… Melisa otu ve ananas suyu… Tabiat eczanesinin insanoğluna ...