Hipertansiyon nedir?
Hipertansiyon yani yüksek tansiyon kan basıncının normalin üzerine çıkması durumudur. Kalbimizin kanı vücudun en uç noktalarına göndermek için kullandığı gücün ölçülmesiyle tansiyon değerlerimiz ortaya çıkar. Basınç ölçülürken kanın pompalandığı anda alınan ölçüme sistolik (büyük) tansiyon, pompalamaya ara verdiği anda alınan ölçüme diastolik (küçük) tansiyon denir. Tansiyon ölçümü kişi dinlenmiş halde ve ölçümden hemen önce sigara ve kahve içilmeden yapılmalıdır. Tansiyon ölçümü yapıldığında çıkan sonuç mmHg olarak ifade edilir ve sistolik basıncın 120-129 mmHg, diastolik basıncın ise 80-84 mmHg olması ideal sonuçtur. Kan basıncının 140/90 mmHg ve üzerinde olması ise hipertansiyon olarak kabul edilir.
Yapılan çeşitli çalışmalar Türkiye'de 30 yaşın üstünde insanların %12 ile 16'sında büyük tansiyonun 140, küçük tansiyonun 90mmHg'nın üzerinde olduğu, daha ileri yaşlarda oranın arttığı, 50 yaşın üstündeki kimselerde her 4-5 kişiden birinde tansiyonun bu sınırların üzerinde olduğunu göstermektedir.
Hipertansiyon neden önemlidir?
Hipertansiyon son derece sinsi ve belirti vermeden ortaya çıkabilen bir hastalık olduğu ve pek çok hastalığa neden olduğu için önemlidir. Risk faktörleri olmasa bile yılda bir kez tansiyon kontrolü yapılmalıdır. Ailede yüksek tansiyon varsa, yaşınız 40 ın üzerinde ise, sişmansanız, sigara içiyorsanız, şeker hastası iseniz veya ailede şeker hastalığı varsa, sigara içiyorsanız, gebe iseniz tansiyonunuzu sık aralıklarla ölçtürmeli ve erken teşhisle ilerleyen dönemde oluşabilecek risklerden korunmalısınız. Yüksek tansiyon kontrol altına alınmazsa, kalp hastalığı, felç, damar tıkanıklıkları, böbrek hastalığı, kalp yetmezliği, görme kaybı gibi sonuçlara neden olabilir.
Hipertansiyonda neler yapılmalıdır?
Öncelikle hipertansiyona neden olan böbrek hastalığı gibi bir başka faktörün olup olmadığı araştırılmalı, eğer böyle bir durum söz konusu değilse kan basıncı kontrol altına alınmalıdır. Bunun için ilaç tedavisinin yanında en önemli şey yaşam tarzı ve beslenme alışkanlıklarını değiştirerek sağlıklı ve doğru beslenme alışkanlığı kazanmak, ideal kiloda olmak ve yaşımıza, sağlık durumumuza uygun egzersizleri hayatımızın içine katmaktır. Sigara ve alkolden uzak durmak, gereken miktarda tuz tüketmek ve ilaçlarımızı düzenli almak diğer önemli konulardır.
Dünyada gıda alerjisi ve tepkimeleri o kadar yaygınlaştı ki, her dört Norveç ‘liden biri , ...
‘Kolay kilo alıyor, zor veriyorum’, ‘Her gün gittikçe genişleyen belime ve göbeğime çare bulamıyorum’, ‘Kilo ...
Stresi melisa otuyla, şişkinliği ise ananas suyuyla giderin… Melisa otu ve ananas suyu… Tabiat eczanesinin insanoğluna ...