Andropoz durumu ileri yaş erkeklerdeki testesteron yani erkeklik hormonundaki düşüş olarak tanımlanmıştır. Aynı zamanda 'androjen yetersizlik sendromu' adı verilir. Erkeklerde bu olay kadınlardaki gibi bıçak sırtı bir gelişim göstermemekte sadece erkeklik hormonunun azalmasına bağlı olarak bazı belirtileri de beraberinde getirmektedir. Bu durumda erkeklik hormonu tamamen ortadan kalkmaz. Bir hastalık öncülü ya da hastalık olmayıp erkek vücudunun normal işleyişinin doğal bir sürecidir.
Erkek vücudunda meydana gelen andropoz durumu, psikolojik ve bedensel belirtiler ve cinsel yakınmalar ile kendini gösterir. Andropozun psikolojik belirtilerinde; depresif bir ruh hali, sinirlilik, kaygı, motivasyonda azalma ve kronik yorgunluk hissi görülür. Hafıza da olumsuz etkilendiği için unutkanlık problemleri de ortaya çıkmaktadır. Bedensel belirtilerinde; ani ateş basmaları, yaygın kas ve eklem ağrıları, uyku ihtiyacının artması, halsizlik, işe konsantre olamama gibi durumlar ortaya çıkar. Seksüel belirtilerde ise; erkeklik hormonunun düşüklüğü sonrası libido denilen cinsel isteğin azalması görülmektedir. Sürecin geneline ve yansımalarının çoğuna baktığımızda hormonal sistemde meydana gelen değişimlerin etkisi açıktır.
Tüm bu yansımaların etkilerini ortadan kaldırmak ve vücut işleyişini rayına oturtmak adına hormon salgı sistemlerinin beslenmeyle desteklenmesi gerekir. Sağlanacak olan bu desteğin kişinin bireysel özellikleri ve sağlık durumu dikkate alınarak sağlanması sürecin kontrolünün uzman desteğinde sürdürülmesi büyük önem taşır. Özellikle kilo ve vücut yapısını ideale getirmek ya da devamlılığını sağlamak hedefiyle beslenme, egzersiz ve bölgesel zayıflama programlarının birlikte kullanımı ile tüm faktörlerin ayrı ayrı düşünülmesi ve kontrol altına gerekir.
Okulların açıldığı bu dönemde, hem öğrenciler hem de vekilleri tatlı bir telaş sardı. Yeni eğitim ...