Skip links

DİYET İLE ZAYIFLAMA

REAKTİF HİPOGLİSEMİ

Kilo veremiyorsanız ve ailenizde şeker hastası varsa reaktif hipoglisemi olabilirsiniz.

Reaktif hipoglisemi yemek sonrası genellikle 2-4 saat sonra oluşan ani kan şekeri düşüklüğüdür. Normalde açlık kan şekeri 80-100mg/dl, tokluk kan şekeri ise 110-140mg/dl arasındadır. Reaktif hipoglisemi olan kişilerde tokluk kan şekeri açlık kan şekerinin altına düşmektedir. Bu durumda açlıkta oluşan hipoglisemiden farklıdır.

Özellikle karbonhidrat oranı yüksek tatlı, hamur işi ve benzeri besin grubu yedikten sonra oluşan kan şekeri düşüklüğündeki zamanlama tedavi süreci için çok önemli bir faktördür.

Vücudun karbonhidrat metabolizmasının bozulmaya başlamasının ilk sinyalleri Reaktif Hipoglisemidir.

Reaktif hipoglisemi sendromu olan kişilerde karbonhidrat bazlı bir öğünün ardından pankreas tarafından çok fazla insülin üretilmesine, yemekten elde edilen glikozun sindirilmesinden sonra da devam ederek kan dolaşımındaki glikoz miktarının normalden daha düşük bir seviyeye düşmesine neden olur.

Bir diğer neden ise reaktif hipogliseminin glukagon sekresyonundaki eksikliklerden kaynaklanmasıdır.

Bozulmuş açlık glikozu olan kişiler, hipoglisemi yaşamaya daha yatkındır.Tedavi edilmezse diyabet hastalığının habercisidir.

Reaktif hipogliseminin olası nedenleri

  • Şeker hastalığı başlangıcında
  • Böbrek üstü bezlerinde yetersiz kortizol salınımı
  • Hipotiroidi
  • Pankreatit veya insülinoma pankreas tümörü
  • Kronik stres
  • Tüp mide ameliyatı geçirmek

Reaktif Hipoglisemi belirtileri:

  • İlk yemek yenene kadar acıkma hissiyatının olmaması
  • Acıkma atakları ve şekerli gıdalara eğilim
  • Şiddetli kan şekeri düşmelerinde bayılma ve koma
  • Nefes darlığı
  • Halsizlik
  • Dikkat dağınıklığı
  • Aşırı sinirlilik
  • Halsizlik
  • Davranış bozuklukları
  • Uykuya eğilim

Reaktif Hipogliseminin tedavisinde beslenme değişikliği elzemdir. Beslenme değişikliğinde tedavinin en önemli basamağı kişinin kan şekerinin düştüğü dakika aralığının saptanmasıdır. 2. Basamak reaktif hipoglisemiyi tetikleyebilen gıdaları azaltmak, düzenli oluşumları tedavi etmek için büyük bir adımdır.

Glisemik indeksi düşük, doğru karbonhidrat kaynaklarına yönelmek. Düşük glisemik indeksli gıdalar, lif ve protein açısından yüksek kompleks karbonhidratlardır.

Özellikle aç karnına şekerli yiyeceklerden ve beyaz ekmek veya beyaz makarna gibi işlenmiş basit karbonhidratlardan kaçınmak.

Onun yerine

  • Kahverengi/yabani Pirinç
  • Kinoa
  • Yulaf Ezmesi
  • Arpa
  • Chia Tohumları
  • Öğütülmüş Keten Tohumu
  • Kabuklu Tatlı Patates
  • Kış Kabağı

Tercih Etmek

  • Sebzeleri nişastası oranı düşük olan sebzelerden tercih etmek. Bezelye, patates ve mısırdan uzak durmak.
  • Günlük enerjiyi protein ve yağ grubundan almak
  • Alkol içerken yanında protein grubu tüketmek

ALTIN ÖNERİLER

Beslenme Uzmanı Gülşen Altın ve Diyetisyen Gökçe Kapçak'ın kaleminden blog yazıları sizlerle buluşuyor!

Sitemizde deneyimlerinizi kişiselleştirmek amacıyla çerezler kullanılmaktadır.