Malzemeler:
- 1 küçük karnabahar ya da yarım karnabahar
- 1 adet orta boy kuru soğan
- 1 adet orta boy patates
- 2 yemek kaşığı un
- 1 yemek kaşığı tereyağı ya da margarin
- 1 su bardağı süt ve su
Yapılışı:
- Karnabaharı iri parçalara bölün, soğan ve patatesi soyarak iri iri doğrayın.
- Karnabahar, soğan ve patatesi bir tencereye alarak üzerini 5 parmak geçecek kadar su koyun.
- Tuzunu ekledikten sonra yaklaşık 20 dakika orta ateşte haşlayın (Su seviyesi azalacak- su eklemenize gerek yok).
- Tereyağı ve unu küçük bir sos tenceresinde kokusu çıkana kadar kısık ateşte kavurun. Kavrulan una sütü yavaş yavaş ekleyin ve koyulaşınca çorbanın içine ekleyin.
- Topaklanma olmaması için sütü eklerken sürekli karıştırın ( Unda topaklanma olursa panik yapmayın. Çorba blenderdan geçecek).
- Tüm işlem bittikten sonra çorbanızı hiç pürüz kalmayıncaya kadar blenderdan geçirin. 5-6 dakika daha orta ateşte kaynattıktan sonra ocaktan alın.
- İsterseniz tereyağı ve pul biberli sos yapın ve çorbayı servis etmeden önce üzerinde gezdirin.
Karnabaharın Faydaları :
“Karnabahar iyi bir C vitamini ve manganez kaynağıdır Dolayısıyla iyi bir “antioksidandır Bunlar dışında, karnabahar beta karoten başta olmak üzere, birçok karotenoid içerir. Kısaca, düzenli karnabahar yemek, serbest radikallerin vücudunuza etkilerini azaltarak, kanser ve kalp hastalıkları riskini azaltmaya yardımcı olur.
- Karnabahar içeriğinde yüksek oranda K vitamini ve Omega 3 yağ asitleri barındırır. 100 gram haşlanmış karnabaharda 11 mikrogram K vitamini ve 0.21 gram Omega 3 yağ asidi bulunur. Dolayısıyla, vücuttaki iltihaplanmayı önlemeye yardımcı olur.
- 100 gram karnabahar ile, günlük folik asidi ihtiyacınızın ortalama % 15′ini de karşılayabilirsiniz. Mükemmel bir folik asit kaynağı olarak biliniyor. Hamile kalmayı düşünenler, dikkat!
- 100 kalorilik karnabaharda 12 grama yakın lif bulunuyor. Dolayısıyla sindirim sistemi için son derece iyi bir seçim.
- 200 kalorilik karnabahar yediğinizde,günlük lif ihtiyacınızın yarısını almış oluyorsunuz. İçeriğindeki sulforaphane adlı madde, midenizin iç duvarını koruyor.
Bu yazı bilgilendirme amaçlıdır.