Skip links

Yeni Doğum Yapmış Kadınlar/Emziren Kadınlar Ve Oruç Tutulması

Emzirme dönemindeki annelerle diğer kadınların besin ihtiyaçları birbirinden farklıdır. Emziren bir anne, diğerlerinden yüzde 20 daha fazla enerji almalıdır. Alması gereken protein miktarı ise yüzde 30 daha fazladır. Bunun yanında kalsiyum, fosfor, çinko, A vitamini gibi bazı maddelerin yüzde 50 daha fazla alınması gerekmektedir. Yani emziren anne, diğer annelerden daha fazla ve daha kaliteli beslenmelidir. Emzirme dönemi içersinde oruç tutmanın normal enerji ihtiyacını azalttığı unutulmamalıdır ve beslenme programı  mutlaka artan enerji ihtiyacına göre düzenlenmelidir. 

İlk 6 ay çok önemli !

Oruçla birlikte uzun süreli açlık ve uzun süre sıvı tüketimi olmayacağı için annenin sütü azalabilir ve bu durum bebeğe zarar verebilir. Özellikle 2 aylık ila 5 aylık arası bebeği olan emziren annelerin oruç tutması, sütünün azalmasına yol açabilmektedir. Emzirme döneminde oruç tutan annenin sütündeki enerji miktarıyla protein, A ve C vitaminleri de bebeğin günlük ihtiyacının altına düşmektedir. Kısacası oruç tutan annenin süt kalitesi düşmektedir. Bu durumda bebekte büyüme geriliği ve bir çok vitamin ve mineral eksikliği de görülebilmektedir. 

Anne sütü konusunda yapılan araştırmalar kısa süreli yemek yemenin sütü azaltmadığını ancak sıvı kaybının sütü azaltabileceğini göstermiştir. 

Emzirme döneminde oruç tutarak gün boyu sıvı tüketmeyen anne, şu risklere neden olmaktadır: 
  • Annenin kendisi sıvı kaybına uğrayabilecektir. 
  • Sıvı kaybı fazla ise süt üretimi azalmaya başlayacaktır. 

Bu yüzden  emzirmede ilk 6 ay çok önemlidir. Özellikle de bebeğini sadece anne sütü ile besleyen annelerin bütün bir gün su içmemesi son derece yanlıştır. Bu dönem içersinde bebeğe başka sebeplerden dolayı mama desteği başlanmadıysa sadece anne sütü almalıdır.  Oruç tutabilmek için gereğinden önce ek gıdalara ve mamaya başlanması da bebeğin sağlığı açısından uygun bir davranış değildir. 

Emziren Kadın Oruç Tutabilir mi ?

Bebek 6 ayın üzerinde veya başka nedenlerle zaten ek gıdalara başlamış ise oruç sırasında annenin yememe ve içmemesi daha kolay tolere edilebilmektedir. Ancak bu durumda da mutlaka sahura kalkmak ve iftardan sahura kadar geçen süre içinde bol miktarda sıvı almak şarttır. Ayrıca günü dinlenerek geçirmeleri ve kendilerini fazla yormamaları de gereklidir. Bebeğin aynı aralıklarla emmeye devam etmesi ve ek gıdaların da aynı şekilde verilmesi gerekmektedir.

Emzirirken oruç tutan annelerin dikkat etmesi gerekenler:
  • Sahura kalkmadan kesinlikle oruç tutmayın.
  • Sıvı kaybını dengelemek adına mutlaka bol miktarda sıvı tüketin.
  • Her gün mutlakla süt ve süt ürünleri tüketin.
  • Aşırı yağlı ve şekerli besinlerden uzak durun.
  • Her gün mutlaka protein alımına dikkat edin. Yumurta, tavuk, balık , kurubaklagil, et tüketerek protein alımınızı çeşitlendirin.
  • Mevsimine uygun sebze ve meyve tüketin.
  • Artan enerji ihtiyacını boş enerji kaynaklarından değil de (tatlı, çikolata gibi) mutlaka sağlıklı kaynaklardan (meyve, tam tahıllı ekmek vb) sağlayın.
  • Tatlı tercihlerinizi sütlü ve meyveli tatlılardan kullanın.

Şunu da unutmamak gerekir ki, şeker metabolizması ile problemi olan anneler örneğin diyabet veya kan şeker düşüklüğü ya da diğer sağlık problemi olan annelerin oruç tutması risklidir ve mutlaka bir uzmana danışmaları gerekmektedir.

Bu yazı bilgilendirme amaçlıdır.

Leave a comment

Sitemizde deneyimlerinizi kişiselleştirmek amacıyla çerezler kullanılmaktadır.