DİYET İLE ZAYIFLAMA
HİPOTİROİT
Tiroit Nedir?
Tiroit, boğazımızda gırtlağın hemen önünde her iki şah damarınızın arasında bulunan organdır.
Tiroit bezi 2 tane hormon yapar ve dolaşıma salgılar. Bu hormonlardan birine tiroksin, diğerine tiriyoditironin ismi verilir. T4 hormonunda 4 tane iyod atomu, T3’de ise 3 tane iyod atomu vardır. Hücre içinde TE etkilidir ve T4 hücreye girmeden önce T3’e dönüşür.
TSH Nedir?
Beynimizde bulunan hipofiz isimli organdan salgılanır ve tek görevi, tiroit bezini üretmeye, çalışmaya, büyümeye teşvik etmektir.
Eğer, kişide hipotiroidizm varsa, tiroit bezi yetersiz tiroit hormonu salgılıyordur ve TSH yükselir. Tiroit bezi aşırı çalışıyor ve gereğinden fazla hormon üretiyorsa, sebebi zehirli guatr olabilir ve TSH normalin çok altına düşer.
Özetle, FT3 ve FT4 ile TSH arasında bir terazi ilişkisi vardır ve biri yükselirse diğeri düşer.
Tiroit hormonları, T3 ve T4 hormonları vücudumuzun metabolizmasını düzenler ve tiroit diyeti ile tiroitin en önemli ilişkisi olan metabolizma hızını kontrol ederler. Eğer çok hormon salgılanırsa metabolizma hızlanır ve kişide hipotiroidi gelişir.
GÜLŞEN ALTIN | Tiroid Hastaları Kilo Verebilir Mi? (Video)
Tiroit hastaları kesinlikle kilo verebilir. Bunun için öncelikle tiroit rahatsızlığın çeşidini tespit etmek gerekli. Sonra da bir uzman eşliğinde doğru bir ilaç tedavisi ve beslenme programı oluşuturulmalı…
Tiroit zayıflatır mı?
Kişide hipertroit var ise, metabolizma faktörleri hızlı olduğu için zayıflatır. Fakat, hipotiroit varsa kilo almasına sebep olur.
Haşimato hastalığı neden gelişir?
Vücut bağışıklık sisteminin normalde mikroplara karşı ürettiği proteinlere antikor adı verilir. Bağışıklık sisteminin yanlışlıkla ürettiği bazı antikorlar, tiroglobulin isimli moleküle karşı etkili olurlar. Bunlara oto-antikor denir. Teşhisinde en yaygın kullanılanları Anti tpo ve anti- TG antikorlarıdır. Bu antikorlar, guatrın türünün anlaşılmasında ve tiroid bezinin iltihabı tanısı ve takibinde çok önemlidir. Zehirli guatr ve haşimato hastalığında bu antikorlar yükselir.
Hipotiroit hastalığı neden gelişir?
Hipotiroidizm hastalarının çoğu hastalıkla doğmaz, erişkinlikten sonra hasta olurlar. Genelde en yaygın nedeni iyot eksikliğidir. İyot tiroit hormonunun üretimi için gereklidir. Kişinin beslenmesinde ve kanında iyot eksikliği var ise hipotriodizim ve/veya guatra yol açar. Hipotiroidizmin en sık rastlanan nedeni, hashimoto hastalığı olarak bilenen otoimmün hastalıktır.
- Metabolizma yavaşlığına bağlı kilo alımı
- En hafif hipotiroit olgusunda dahi trigliserit ve kolesterol düzeyleri yükselebilir.
- Yükselmeye bağlı olarak, kalp damar hastalığı riskinde artış görülür.
- Yüksek oranda ödem görülür.
- Erkeklerde cinsel istekte kayıp yaşanabilir
- Kadınlarda adet anormallikleri görülebilir
- Yüzeyi ince pullu tırnaklar görülür
- Şiddetli saç dökülmesi
- İnce ve kırılgan tırnak
- Saçlarda kuruluk
- Depresyon ve yorgunluk hali
- Konsantrasyon güçlüğü ve unutkanlık
- Kas zayıflığı
- Kas ve eklem ağrıları
- Nefes darlığı
- Böbrek işlevinde zayıflama
- İnsülin Direnci
- Polikistik Over
- Koroner arter hastalıkları
- Kalp damar hastalıkları
- Obezite
- Karaciğer yağlanması
- Trigliserid yüksekliği
Hipotiroitte kilo verebilmek mümkün müdür?
Hipotitoide bağlı kilo alımının tedavisi kesinlikle mümkündür. Kişinin değerlerine göre, kapsamlı bir tiroit tedavisi programı ile kişi rahatlıkla kilo verebilir.
- Tiroit hormonun üretilmesi için gerekli olan ana besinleri yeterli miktarda alınması
- Karalahana, brokoli, brüksel lahanası, turp, şalgam, soya ürünleri gibi guatrojenlerden uzak durmak( Tiroit bezlerinin gelişmesine sebep olabilen ve iyot emilimini engelleyebilen besinler )

Tiroit hastalığı gelişme riski kimlerde vardır?
- İyot eksikliği olan bölgede yaşayan veya yeterli iyod almayanlarda
- 60 yaşın üzerindeki kadınlarda
- 70 yaşın üzerindeki erkeklerde
Guatr nedir? Türleri nelerdir?
- Tiroid bezinin büyümesine guatr denir
- Tiroid bezinin gereğinden fazla hormon salgıladığı guatr türüne zehirli guatr denir.
- Hormon düzeyi normal ise, basit guatr denir. İçinde nodul bulunan guatra nodüllü guatr denir. Nodüllü guatr, çok nodüllü veya tek nodüllü guatr olarak ikiye ayrılır. Sintigrafi sonuçlarına göre, soğuk,ılık ve sıcak olarak 3 gruba ayrılır.
Hamilelikte/Gebelikte guatr
- Vücudun iyot ihtiyacı ve tiroit hormonu ihtiyacı artar.
- Hamilelerde TSH’ın baskılandığı ve hormonların düşük veya yüksek olduğu durumlar yaygındır. Bu nedenle tiroit hormonlarının her 3 ayda 1 ölçülmesi gerekmektedir.
Tiroit ve beslenme
Hipotiroit ve haşimato kaynaklı kilo alımlarında kişinin beslenme planının çok dikkatli hazırlanması gerekmektedir. Düşen metabolizma hızıyla birlikte, metabolizmanın tekrar toparlanıp, normal seviyeye getirilmesi ve kilo verme hızının artması için tamamen kişiye özel bir beslenme planlanmalıdır.
Genel olarak; proteinden zengin, kaliteli karbonhidrat tüketerek lif yönünden zengin bir beslenme planı oluşturulmalıdır.
Tiroit testi nedir?
- Kan testleri
- Tiroit ultrasonu
- Tiroit Sintigrafisi
- Tiroit İnce İğne Aspirasyon Biyopsisi
ALTIN ÖNERİLER
Beslenme Uzmanı Gülşen Altın ve Diyetisyen Gökçe Kapçak'ın kaleminden blog yazıları sizlerle buluşuyor!