DİYET İLE ZAYIFLAMA
İRRİTABLE BAĞIRSAK SENDROMU
İrritable Bağırsak Sendromu çoğu zaman farkında olmadan dünya nüfusunun yüzde 10’nun yaşadığı gaz, şişkinlik, karın ağrısı, ishal ya da kabızlık ile seyir eden gastointestinal bozukluktur. Geleneksel tıpta yapılan testlerde normal değerlerde bulgu veren ve nedeni henüz tam olarak bilenemeyen bir hastalıktır. İrritable Bağırsak Sendromu beslenme ve yaşam tarzı değişikliği ile tedavi edilebilir.
İrritable Bağırsak Sendromu 3 tipe ayrılır:
- IBS-C: Dışkının çoğu sert ve topaklıdır.
- IBS-D:Dışkının çoğu gevşek ve suludur.
- IBS- M: Aynı gün içinde hem sert hem de sulu bağırsak hareketleri vardır.
İrritable Bağırsak Sendromu olan kişilerde kolon kası daha fazla kasılma eğilimindedir. Bu kasılmalar sonucunda kramp ve ağrı meydana gelir. Bağırsak sisteminde biriken kötü bakteri oranının fazlalığı ve sonucunda meydana gelen disbiyozis irritable bağırsak sendromunun nedenleri arasındadır.
Kimlerde Görülebilir?
- Kadınlarda irritable bağırsak sendromu görülme olasılığı erkeklere oranla 2 kat daha fazladır.
- Aile öyküsünde irritable bağırsak sendromu olan kişiler
- Stres ve kaygı bozukluğu yaşayan kişiler
- Çölyak hastalığı ya da gluten İntoleransı yaşayan kişiler
- Gıda intoleransı yaşayan kişiler
- Şiddetli sindirim sistemi enfeksiyonu yaşayan kişiler
- Aşırı ilaç ve antibiyotik tüketen kişiler
Bağırsaklardaki iltihaplanma sızdıran bağırsak sendromuna bağlı olarak gelişebilir. Kötü beslenme, aşırı ilaç ve antibiyotik tüketimi, alkol ve sigara tüketimi ve diğer çevresel faktörlere bağlı bağırsak hücreleri zarar görür ve gıdalar olması gerektiği gibi sindirilemeyerek sızdıran bağırsaktan kan akışına geçer. Bu durum bağışıklık hücrelerinde tepkiye neden olarak vücutta enflamasyon başlatır. Enflamasyon kanser, Alzheimer ve benzeri pek çok hastalığı tetikleyebilir.
Sızdıran bağırsak sendromunun tanısı için Zonulin ve Lipopolisakkarit testlerine bakılmalıdır.
Zonulin seviyesinin yüksek çıkması durumunda faydalanabilecek gıdalar:
- Brokoli
- Kurkumin
- Doğru probiyotik kullanımı
İrritable Bağırsak Sendromunun beslenme ile tedavisinde düşük FODMAP diyeti uygulanmalıdır.
FODMAP oranı yüksek olan, kaçınılması gereken besinler:
- Muz, karpuz, kavun, elma, üzüm, mango vb. fruktoz oranı yüksek meyveler ve mısır şurubu ve bal
- Süt ve süt ürünleri
- Soğan, sarımsak, buğday
- Glutenli gıdalar
- Baklagiller
- Tatlandırıcılar
ALTIN ÖNERİLER
Beslenme Uzmanı Gülşen Altın ve Diyetisyen Gökçe Kapçak'ın kaleminden blog yazıları sizlerle buluşuyor!